Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

ΧΙΟΣ... Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση ο πύρινος εφιάλτης



Δύσκολη μέρα και η σημερινή για τη Χίο. Η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στις 2.25 το πρωί του Σαββάτου, παρά την αρχική ύφεση που παρουσίασε στα περισσότερα μέτωπά της το πρωί της Κυριακής, αναζωπυρώθηκε και πάλι σε πολλά μέτωπα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Ένα μεγάλο κατευθυνόταν προς τους Ολύμπους, άλλο έκαιγε τον κάμπο του Πυργίου, ένα τρίτο απειλούσε τα
Αρμόλια που βρίσκονται σε πυροσβεστικό κλοιό για να μην καούν και ένα πολλών χιλιομέτρων είναι στις περιοχές του Αναβάτου, των Αυγωνύμων και της Ελίντας, όπου καίεται ένα πανέμορφο πευκοδάσος της κεντρικής Χίου, ενώ σε κίνδυνο βρίσκονται και πάλι Ελάτα, Αρμόλια, Αγ. Γιώργης Συκούσης.
Η τοπική δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έχει ενισχυθεί με άνδρες καιοχήματα από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα, τη Μυτιλήνη. Σήμερα το πρωί στο λιμάνι των Μεστών έφτασε το αρματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού «Σάμος», φέρνοντας 50 άνδρες και 13 οχήματα.
Συνολικά επιχειρούν από χθες
·       120 Πυροσβέστες με 50 οχήματα
·       110 Άτομα πεζοπόρο της ΠΥ
·       1 Πυροσβεστικό του Στρατού
·       75 Στρατιώτες (πεζοπόρο)
·       60 Οργανωμένοι εθελοντές
·       12 Υδροφόρες (ΟΤΑ και ιδιωτών)
·       2 Ερπυστριοφόρα - ισοπεδωτές του Στρατού
·       Τρακτέρ και σκαπτικά ιδιωτών
Ακόμη από το Στρατό διατέθηκε ένα C-130 για τη μεταφορά προσωπικού μεταξύ των οποίων και 54 άτομα της ομάδας ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ
Πρόβλημα υδροδότησης υπήρχε στα οχήματα που επιχειρούσαν στα Αυγώνυμα, κάτι που προσπαθούσε να λύσει η πυροσβεστική υπηρεσία με υδροφόρες ιδιωτικές και του δήμου.
Τα εναέρια μέσα:
·       5 πυροσβεστικά ελικόπτερα
·       2 ελικόπτερα Σινούκ του Στρατού με κάδο
·       9 πυροσβεστικά αεροσκάφη
που ήρθαν σήμερα, σε πολλές περιπτώσεις ήταν ανήμπορα λόγω των ισχυρών ανέμων που ενισχύθηκαν κι άλλο μετά το μεσημέρι.
 
Κ. Μουσουρούλης: «Αυτή τη στιγμή κρινόμαστε όλοι»
 
Το μεσημέρι, ο υπουργός Ε.Ν. και Αιγαίου Κωστής Μουσουρούλης, που βρίσκεται εδώ και δύο ημέρες στο νησί μας παίρνοντας μέρος σε όλες τις συσκέψεις που έγιναν, παρότι δεν έκανε καμία δήλωση σε ραδιοτηλεοπτικά μέσα, αν και ήταν καθοριστική η συμβολή του στην έλευση τόσων δυνάμεων πυρόσβεσης στη Χίο, διένειμε την εξής γραπτή δήλωση:
«Εδώ και δύο ημέρες είμαστε μάρτυρες μίας τεράστιας οικολογικής, οικονομικής και κοινωνικής καταστροφής που προκαλεί οδύνη και θλίψη σε όλους.
Από την πρώτη στιγμή η Πολιτεία παλεύει με όσες δυνάμεις διαθέτει: οχήματα, πυροσβέστες, πεζοπόρα τμήματα, οργανωμένοι εθελοντές και δυνάμεις του στρατού μπήκαν στη μάχη.
Θέλω να συγχαρώ τους πυροσβέστες μας που μάχονται με αυτοθυσία καθώς και τις ένοπλες δυνάμεις που δίνουν το παρών στα μέτωπα, παρά τις μεγάλες αντιξοότητες που δημιουργούν οι καιρικές συνθήκες.
Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Παναγιωτόπουλο, τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και Δημόσιας Τάξης, Νίκο Δένδια και το Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης Παναγιώτη Μπαλτάκο για την άμεση ανταπόκρισή τους και την αποστολή όλων των διαθέσιμων μέσων για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στη Χίο.
Το επόμενο βήμα, μετά την κατάσβεση, είναι να ανακουφίσουμε τους ανθρώπους που έχουν πληγεί και να αποκαταστήσουμε το περιβάλλον.
Και κάτι τελευταίο: Αυτή τη στιγμή κρινόμαστε όλοι. Όσοι κάνουν μικροπολιτική πάνω στις στάχτες κρίνονται και αυτοί.»
   




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου