Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

ΚΙΑΜΟΣ - ΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΣ Η τραγική ιστορία ενός τραγουδιού


Η τραγική ιστορία ενός τραγουδιού
γράφει ο Γιώργος Σφακιανάκης
Λέγεται ότι τα περισσότερα τραγούδια κρύβουν ένα μεγάλο μυστικό, μια αληθινή ιστορία βγαλμένη μέσα από την ζωή. Οι δημιουργοί όμως σπάνια κάνουν γνωστό ότι οι στίχοι εμπνέονται από τα δικά τους βιώματα.
Ένα τέτοιο τραγούδι είναι κι αυτό που ερμηνεύει ο Πάνος Κιάμος με τον τίτλο “Αστραπή”. Κρύβει μια τραγική ιστορία, με πολύ 
πόνο. Για πρώτη φορά έρχεται στο φως της δημοσιότητας η αληθινή, ανθρωποκεντρική ιστορία ενός τραγουδιού που προκαλεί ποικίλα συναισθήματα.

Πριν ακόμα ερμηνεύσει το τραγούδι ο λαϊκός τραγουδιστής Πάνος Κιάμος, ένας άλλος άντρας διατύπωνε στο χαρτί τον δικό του πόνο.

Ο Αργύρης Ναστόπουλος (πρώην μέλος του συγκροτήματος One), ο οποίος έγραψε τους στοίχους αλλά και τη σύνθεση του τραγουδιού “Αστραπή”. Το εμπνεύστηκε από τον άδικο χαμό μιας κοπέλας, η οποία έχασε τη ζωή της σε τροχαίο δυστύχημα. Ήταν ο πρώτος μεγάλος του έρωτας. 

Εμείς επικοινωνήσαμε με τον δημιουργό και η περιγραφή του είναι συγκλονιστική:

- Όλοι μας σιγοτραγουδήσαμε το τραγούδι που γράψατε για τον Πάνο Κιάμο. Όμως, δεν γνωρίζαμε την τραγική του ανθρώπινη ιστορία. Μιλήστε μας γι αυτό.

Δεν ξέρω πώς το μάθατε αλλά εντάξει θα σας μιλήσω γι αυτό. Το τραγούδι μιλά για μια γυναίκα, την Λιάνα, η οποία ήταν ο πρώτος μου έρωτας από την παιδική μου ηλικία. Κάναμε όνειρα μαζί.

Είχαμε πολλά κοινά. Μου έλεγε πάντα ότι θαύμαζε ξένα συγκροτήματα και πως θα ήθελε μια μέρα να με δει μέλος σε συγκρότημα. Φτάσαμε στο Λύκειο και οι δρόμοι μας χώρισαν. Εκείνη παντρεύτηκε κι απέκτησε κι ένα παιδί.

Μετά από λίγα χρόνια αποφασίζω να περάσω από οντισιόν όπου ζητούσαν τραγουδιστή για ένα νέο συγκρότημα, τους “One”. Ωστόσο, με την Λιάνα είχαμε χαθεί αλλά πάντα μάθαινα για τη ζωή της.

- Η συνέχεια ποια είναι;

Στις 12 Οκτωβρίου 1998 ήταν η ημέρα για την οντισιόν και παράλληλα είχαμε κοινοβουλευτικές εκλογές. Την ίδια ημέρα η Λιάνα μαζί με τον σύζυγό της ταξίδευαν στο χωριό τους για να ψηφίσουν. Έρχεται όμως το μοιραίο στο δρόμο για τον τόπο της, χάνει τη ζωή της μετά από τροχαίο. Το μαθαίνω αμέσως τη στιγμή που τραγουδούσα στην οντισιόν. Παθαίνω σοκ, σχεδόν τρελαίνομαι και ξεσπώ σε κλάματα.

Μετά από λίγες ημέρες λαμβάνω την πληροφορία ότι με δέχτηκαν ως μέλος του συγκροτήματος. Βοήθησε η Λιάνα από εκεί ψηλά που βρισκόταν γιατί ήταν το όνειρό της να με δει μέλος σε κάποιο συγκρότημα. 

- Την ίδια χρονική περίοδο γράψατε και το τραγούδι “Αστραπή”;

Όχι. Σε μια από τις περιοδείες που κάναμε ως “Οne” μαζί με την Νατάσα Θεοδωρίδου κάπου στην επαρχία, καθόμουν στο μπαλκόνι του δωματίου ενός ξενοδοχείου κι όπως κοιτούσα απέναντι ένα χωριό, ξαφνικά άρχισε να ρίχνει αστραπές.

Τότε άρχισα να σκέφτομαι την Λιάνα και να εμπνέομαι το τραγούδι. Μετά από πάρα πολύ καιρό το συζήτησα με τον Πάνο Κιάμο και μου ζήτησε αμέσως να του δώσω το τραγούδι, όπως κι έγινε.

Σας παραθέτουμε σχετικό βίντεο για να ακούσετε το τραγούδι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου