Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

Για άρση του μέτρου της αναστολής των πλειστηριασμών πιέζει δήθεν η τρόικα και σπρώχνει τις τράπεζες σε κατασχέσεις

 
Όταν αρχίσουν να σας… σηκώνουν από τους καναπέδες, για να σας πάρουν το σπίτι, να δούμε τι θα κάνετε. Και τότε θα λέτε.. ας να σκάσω.. γιατί υπάρχουν και ….χειρότερα; η θα περιμένετε να σας σώσει ο ..Σαμαράς.
Για άρση του μέτρου της αναστολής των πλειστηριασμών πιέζει δήθεν η τρόικα και σπρώχνει τις τράπεζες σε κατασχέσεις με άμεσες μαζι­κές πωλήσεις, ώστε να αυξηθεί το αδιάθετο στοκ και να μειωθούν άμεσα και ραγδαία οι τιμές.
Με τις επισφάλειες των τραπεζών από τα στεγαστικά να ξεπερνούν τα 12 δισ., τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προτείνουν μοντέλα αναδι­άρθρωσης δανείων με ορίζοντα ακόμα και τα 50-60 ή και περισσότερα χρόνια. Επιμένουν δε να ενεργοποιηθούν οι....
ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμες Εταιρεί­ες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας) που διαθέτουν όλες οι τράπεζες και να τους παραχωρηθούν τα κατασχεμένα ακίνητα.
Οι τροϊκανοί πιέζουν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μία σειρά από νομοθετικές ρυθμίσεις στο πλαίσιο της επιτάχυνσης όλων των διαδικασιών που σχετίζονται με κατασχέσεις, διαταγές πληρωμής, εκδίκαση αγωγών και ασφαλιστικών μέτρων, εργατικών διαφορών αλλά και φορολογικών υποθέσε­ων.
Θα... νοικιάζουμε τα σπίτια μας!
Οι τράπεζες, για να ξεπεράσουν το κραχ στην κτηματαγορά, εάν προ­χωρήσουν μαζικές κατασχέσεις και πλειστηριασμοί, καθώς αυτό θα έχει άμεσες και ίσως καταστροφικές συνέπειες και για τις ίδιες,έχουν εκπο­νήσει ένα σχέδιο, με βασικό πλαίσιο τη δημιουργία εταιρειών αξιοποίη­σης ακινήτων (real estate) και την εκχώρηση σε αυτές των ακινήτων που θα κατάσχουν, ενώ το σχέδιο δεν αποκλείει ακόμη και την παραχώρη­ση των κατασχεμένων ακινήτων στους σημερινούς ιδιοκτήτες τους έναντι... ενοικίου!
Οι εταιρείες, σύμφωνα με το σχέδιο, θα έχουν πλέον την κυριότητα των υπό κατάσχεση ακινήτων και θα επιδιώκουν, αντί να βγάζουν στο «σφυρί» τα ακίνητα, να τα νοικιάζουν στους σημερινούς τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι, εάν είναι συνεπείς, έπειτα από χρόνια θα μπορούν να το επαναγοράσουν σε «συμβολική τιμή».
Η λύση αυτή ίσως προκριθεί ώστε να μην προκληθεί κοινωνική ανα­ταραχή από τις μαζικές κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς. Από την πλευρά της η εταιρεία αξιοποίησης ακινήτων θα δίνει ένα μέρος από το ενοίκιο στις τράπεζες, οι οποίες βεβαίως θα έχουν απαλλαγεί από την υποχρέωση εγγραφής επισφαλειών στους ισολογισμούς τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου