Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

Πύρινη καταιγίδα σαρώνει την κεντρική και νοτιοδυτική Χίο (Βίντεο)


ΕΚΚΕΝΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΣΤΑ ΑΡΜΟΛΙΑ, ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΒΕΣΣΑ, ΕΛΑΤΑ, ΑΡΜΟΛΙΑ

Αυτή την ώρα τα μέτωπα που είναι πολλών χιλιομέτρων μαίνονται ανεξέλεγκτα σε πολλές περιοχές της κεντρικής και νοτιοδυτικής Χίου, ενώ εκτός από όλη τη δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, τους εθελοντές και το Στρατό, επιχειρούν 10 πυροσβεστικά αεροσκάφη και 4 πυροσβεστικά ελικόπτερα. Ο Αντιπεριφερειάρχης ζήτησε και κηρύχθηκε ο νομός σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Επιπλέον σε βοήθεια των τοπικών επίγειων δυνάμεων -50 πυροσβέστες με 17 οχήματα, 30 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 40 εθελοντές, 79 και πλέον στρατιώτες, 10 οχήματα των ΟΤΑ-  φθάνουν σε λίγο στη Χίο με πτήσηC130 32 πυροσβέστες από Μυτιλήνη και Θεσσαλονίκη, ενώ όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός Νίκος Τσόγκας, αναμένεται ενίσχυση και με πυροσβέστες και οχήματα από Αθήνα, με τα πλοία "Νήσος Χίος" και "Blue Star Πάτμος".
Στο μεταξύ κινδύνεψε σοβαρά η Ιερά Μονή των Αγίων Πατέρων, αφού οι φλόγες έγλειψαν στην κυριολεξία το μοναστήρι, έκαψαν τα αιωνόβια κυπαρίσσια της εισόδου του, τα γύρω αμπέλια αλλά και στρώματα από τα πρώτα κελιά. Ευτυχώς η αλλαγή κατεύθυνσης του αέρα και οι επίγειες πυροσβεστικές και εθελοντικές δυνάμεις που βρέθηκαν εκεί απέτρεψαν την καταστροφή του. Επίσης οι πυροσβέστες κύκλωσαν και έσωσαν από τη φωτιά τη Νέα Μονή.
Στις 5 το πρωί δόθηκε εντολή εκκένωσης του Λιθίου, που επίσης προς στιγμήν κινδύνεψε, και οι κάτοικοι μεταφέρθηκαν στην παραλία. Επίσης προληπτικά, νωρίς το πρωί, εκκενώθηκε το ναυτικό κλιμάκιο του Προβατά, όπου οι στρατιώτες όμως επέστρεψαν και έδωσαν μάχη με τις φλόγες για να σώσουν τις εγκαταστάσεις του.
Αυτή την ώρα απομακρύνονται κάτοικοι, χωρίς να υπάρχει όμως εντολή για εκκένωση, από τα χωριά της Βέσσας, της Ελάτας και των Αρμολίων εκεί όπου μαίνεται το μεγαλύτερο μέτωπο της φωτιάς, ενώ κάτοικοι και από τον Άγιο Γιώργη Συκούση λένε ότι η φωτιά βρίσκεται έξω από το χωριό. Τέλος εκκενώθηκαν για προληπτικούς λόγους μικρές μονάδες από την πλευρά της Βέσσας και το τάγμα στα Αρμόλια και ανοίγονται αντιπυρικές ζώνες από τους κατοίκους και το στρατό έξω από τα Αρμόλια ώστε να μη φθάσει η φωτιά στο χωριό.
 












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου