Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Έλεος Αντώνη Σαμαρά… Σε αυτό το καθίκι βρήκες να δώσεις συνέντευξη…


Είναι ο ίδιος που πήρε την συνέντευξη του Σαμαρά.  
Ο Πάουλ Ροντσχάιμερ δεν είναι μια τυπική περίπτωση γερμανού δημοσιογράφου. Αντίθετα με την πλειονότητα των συναδέλφων του, που δίνουν έμφαση στα δεδομένα και αναλύουν ότι γράφουν, ο δημοσιογράφος αυτός βγάζει το ψωμί του με άρθρα-λίβελους κατά της Ελλάδας. Και πήρε...


συνέντευξη από τον Πρωθυπουργό, που διάβασαν χτες εκατομμύρια Γερμανοί.
Εδώ και δύο χρόνια ο κ. Ροντσχάιμερ έχει χαρίσει στην Bild, την εφημερίδα με κυκλοφορία πάνω από 3.000.000 φύλλα ημερησίως, μερικά από τα πιο λαϊκίστικα άρθρα της. Όπως γράφει σε άρθρο της σήμερα η εφημερίδα «Τα Νέα», η αρχή έγινε τον Απρίλιο του 2010, όταν ο 24χρονος τότε Πάουλ εμφανίστηκε στο κέντρο της Αθήνας μοιράζοντας χαρτονομίσματα σε δραχμές. Σαν επιστήμονας που αναλύει τα πειραματόζωά του, ο δημοσιογράφος έγραφε τότε στην Bild ότι οι Έλληνες δεν έλεγαν όχι στα χαρτονομίσματα φτάνοντας στο σημείο να μιλά για σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδας για επιστροφή στη δραχμή. «Αυτό θα ήταν ότι καλύτερο για το ευρώ μας», κατέληγε.
Συνέχισε με δεκάδες «ανταποκρίσεις» από την Ελλάδα της κρίσης, κάθε φορά με πιο λαϊκίστικο θέμα. Τη μια παρουσίαζε μια συνταξιούχο στη Θεσσαλονίκη με σύνταξη 3.500 ευρώ, την άλλη προσπαθούσε να πάρει αποδείξεις από ταξί και έφτασε να πάει στο Μοναστηράκι για να περιγράψει την κραιπάλη των χρεοκοπημένων Ελλήνων για να δείξει ότι δεν βάζουν μυαλό. Η χώρα «ζητά οικονομική βοήθεια από την Ευρώπη και το ΔΝΤ», έγραφε αλλά οι Έλληνες «συνεχίζουν να γλεντάνε». Το ατόπημα ήταν ότι τα τραπέζια ήταν γεμάτα και οι θαμώνες έτρωγαν κρέας και έπιναν ούζο.
Έγραψε και χειρότερα όμως. Όπως την «αποκάλυψη» στο γερμανικό κοινό ότι οι άνεργοι Έλληνες στέλνουν λεφτά στην Ελβετία. Για το λαϊκιστικο άρθρο του βασίστηκε στην πληροφορία ότι ανάμεσα στους Έλληνες που είχαν μεταφέρει ποσά σε ελβετικές τράπεζες ήταν και κάποιοι που είχαν δηλώσει άνεργοι.
Όμως το αποκορύφωμα της ανοησίας ήταν στις αρχές του 2012. Τότε έγραφε ότι αισθάνεται... δικαίωση, γιατί η Bild είχε προτείνει από το 2010 να πουλήσει η Ελλάδα την Ακρόπολη και μερικά νησιά για να ξεχρεώσει. Και γιατί ένιωθε δικαιωμένος; Γιατί ο βουλευτής της ΝΔ, Γεράσιμος Γιακουμάτος, είχε δηλώσει υπέρ του να παραχωρηθεί η ενοίκιαση κάποιων αρχαιολογικών χώρων σε ιδιώτες.
Κατά καιρούς έχει γράψει και εναντίον των κομμάτων της αντιπολίτευσης με ιδιαίτερη αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα και τον Γιώργο Καρατζαφέρη. «Κομμουνιστές, αντισημίτες, ημιεγκληματίες:θα κυβερνήσουν σύντομα την Ελλάδα αυτοί οι ακραίοι;» ήταν ο τίτλος ενός άρθρου του Ροντσχάιμερ τον Φεβρουάριο του 2012. Ένας τέτοιος λίβελος του στοίχισε μια αγωγή από τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος απαιτεί από την Bild αποζημίωση, καθώς ο γερμανός δημοσιογράφος υιοθετούσε την ρητορική της Χρυσής Αυγής κατά του ΣΥΡΙΖΑ και έγραφε ότι ο Αλέξης Τσίπρας «στηρίζει ανοιχτά τους βίαιους αναρχικούς», ενώ έφτανε στο σημείο να λέει ότι ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είναι κι αυτός μέλος των αναρχικών και τους χρηματοδοτεί!
Οι λίβελοι του Ροντσχάιμερ στην Bild δεν έχουν όμως μόνο υποστηρικτές. Συχνά, γερμανοί αναγνώστες σχολιάζουν περιπαικτικά τα άρθρα του, ενώ κάποιοι παραδέχονται ότι δηλητηριάζει τις σχέσεις των δύο χωρών. Για να αλλάξει το εις βάρος του κλίμα, και να δείξει ότι δεν είναι προκατειλημένος, εμφανίστηκε στον ποδοσφαιρικό αγώνα Ελλάδας-Γερμανίας στο Euro 2012 κρατώντας στα χέρια του την ελληνική σημαία. Και χτες «ξεπλύθηκε» για τα καλά με τη συνέντευξη που πήρε από τον Αντώνη Σαμαρά...




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου