Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

7η πύρινη ημέρα:XIOΣ... Εμπρησμός στ’ Αρμόλια


Στις 2.30 τα ξημερώματα του Σαββάτου συμπληρώνει μία εβδομάδα η φωτιά, που συνεχίζεται για έβδομη μέρα, όχι πάντως με ενεργή φλόγα στην κεντρική Χίο, σε δύσβατες περιοχές και χωρίς να απειλεί νέες δασικές εκτάσεις. Για να σβήσει τελείως, εκτός από τις ήδη υπάρχουσες μεγάλες πυροσβεστικές δυνάμεις, έρχονται επιπρόσθετα 90 ακόμα πυροσβέστες, ενώ όποιος ή όποιοι έχουν στο μυαλό τους - ταραγμένο ή μη- στόχο να κάψουν και το υπόλοιπο νησί, χτυπούν συνέχεια.
Έτσι σήμερα στις 2.45 τα ξημερώματα στο νταμάρι μεταξύ Αρμολίων - Πυργίου και τουλάχιστον 400 μέτρα από την καμένη περιοχή εκδηλώθηκε πυρκαγιά από εμπρησμό. Έμπειροι πυροσβέστες υποστηρίζουν ότι η μόνη άμυνα σ' αυτή την περίπτωση είναι η αυτοπροστασία των πολιτών, που ειδικά στα χωριά μπορεί να γίνει με τη μορφή των περιπολιών. Αυτό από τη μια προστατεύει, από την άλλη αποτρέπει, αλλά εφόσον ο εμπρηστής επιμένει είναι και η μόνη πιθανότητα να πιαστεί.
Από αυτή τη φωτιά στο λατομείο Αρμολίων κάηκαν 12 ελιές και έκταση περίπου 12 στρεμμάτων. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία συλλέγει στοιχεία από την περιοχή, ενώ και ο Στρατός βρίσκεται σε συνεχή επιφυλακή και εκτελεί περιπολίες.
Στο μεταξύ στο νησί μας αναμένεται, κατ΄ εντολή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Γενικός Διευθυντής Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, δρ. Νίκος Θεοδωρίδης, προϊστάμενος της τοπικής Δ/νσης Δασών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου