Παρασκευή, 7 Σεπτεμβρίου 2012

Διαψεύδουν τον Κασιδιάρη για την άρση ασυλίας


Με ανακοίνωσή τους οι συνήγοροι τους θύματος στην υπόθεση που βρίσκεται κατηγορούμενος ο Ηλίας Κασιδιάρης αναφέρουν ότι μόλις δύο μέρες πριν δίκη αιτήθηκε την άρση ασυλίας.
Παράλληλα επισημαίνουν ότι το αίτημα κατατέθηκε σε αναρμόδια αρχή. 
Η ανακοίνωση των συνηγόρων Κλειώς Παπαπαντολέων και..
Μαρίνας Δαλιάνη: 
"Εξ αφορμής του ενημερωτικού δελτίου που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής, σχετικά με την ποινική υπόθεση με κατηγορούμενο το βουλευτή κ. Κασιδιάρη και με αντικείμενο τη ληστεία σε βάρος του εντολέα μας δόκτορος Κωνσταντίνου Διαλυνά, που έλαβε χώρα στις 24.10.2007 στον προαύλιο χώρο του Πανεπιστημίου Αθηνών, θεωρούμε αναγκαίο να επισημάνουμε τα ακόλουθα:
 
Όπως συμβαίνει σε κάθε ευνομούμενη πολιτεία όπου κατοχυρώνεται συνταγματικώς η αρχή της διάκρισης των λειτουργιών, ο κ. Κασιδιάρης, όπως και κάθε άλλος πολίτης,  φέρεται ενώπιον της δικαιοσύνης κατηγορούμενος για το αδίκημα της ληστείας, όχι επειδή έτσι αποφάσισε η εκτελεστική εξουσία ή οποιοσδήποτε πολιτικός φορέας, αλλά επειδή η δικαιοσύνη και εν προκειμένω ο αρμόδιος Εισαγγελέας Εφετών Αθηνών έκρινε, κατόπιν της διεξαγωγής ενδελεχούς τακτικής ανάκρισης, ότι βάσει των στοιχείων της δικογραφίας υπάρχουν στην περίπτωση του σοβαρές ενδείξεις ενοχής που καθιστούν αναγκαία την παραπομπή του ενώπιον του Μονομελούς Εφετείου Αθηνών για τα κακουργήματα προκειμένου να δικαστεί για την επίδικη αξιόποινη πράξη εις βάρος του εντολέα μας.
 
Μεταξύ των μαρτύρων του κατηγορητηρίου, που συνετάγη από τον κ. Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών, δεν συμπεριλαμβάνεται κανένα μέλος ή εκπρόσωπος πολιτικού κόμματος, αλλά καθηγήτρια του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Συγκλήτου αυτού, η οποία εξερχόμενη από το χώρο εργασίας της έγινε αυτόπτης μάρτυρας του βίαιου, επιδίκου συμβάντος.
 
Περαιτέρω, σύμφωνα με το άρθρο 83 του Κανονισμού Εργασιών της Βουλής των Ελλήνων, κάθε βουλευτής, από την ημερομηνία της εκλογής του, χαίρει ασυλίας, η οποία αίρεται από την Ολομέλεια της Βουλής, στην περίπτωση που το αδίκημα είναι άσχετο με την πολιτική δραστηριότητα του κατηγορουμένου και η διώξη του δεν υποκρύπτει πολιτική σκοπιμότητα. Οι αιτήσεις της εισαγγελικής αρχής για την άρση της βουλευτικής ασυλίας, αφού ελεγχθούν από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου υποβάλλονται στη Βουλή δια του Υπουργού Δικαιοσύνης. Οι αιτήσεις αυτές αμέσως μετά την υποβολή τους παραπέμπονται από τον Πρόεδρο της Βουλής στην Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας. Η Επιτροπή, αφού ακούσει τον Βουλευτή του οποίου ζητείται η άρση της ασυλίας, ερευνά εάν η πράξη για την οποία ζητείται αυτή συνδέεται με την πολιτική ή κοινοβουλευτική δραστηριότητα του Βουλευτή ή η δίωξη υποκρύπτει πολιτική σκοπιμότητα και σε αντίθετη περίπτωση εισηγείται την άρση της ασυλίας. Οι αιτήσεις για την άρση της βουλευτικής ασυλίας εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας της Βουλής μετά την υποβολή της έκθεσης της Επιτροπής.
 
Στην προκειμένη περίπτωση, ο κ. Κασιδιάρης αφού πολλάκις τοποθετήθηκε δημοσίως υπέρ της εν γένει κατάργησης του θεσμού της βουλευτικής ασυλίας, εν τέλει αιτήθηκε την άρση της δικής του ασυλίας στον αρμόδιο Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών, μόλις δύο εργάσιμες ημέρες πριν τη δίκη του, ενώ το προγενέστερο αίτημά του προς τον Πρόεδρο της Βουλής δεν έχει έννομες συνέπειες".
 
Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής
Κλειώ Παπαπαντολέων - Μαρίνα Δαλιάνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου