Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Ελεύθερος ο εμπλεκόμενος στη βάρβαρη δολοφονία του Ισαάκ


Ο Ερικλί βρίσκεται στη λίστα της Ιντερπόλ μαζί με άλλα δέκα άτομα, ανάμεσά τους και ο τότε αρχηγός των κατοχικών δυνάμεων Ερσάν Κουντακσί. Προσήχθη ενώπιον δικαστηρίου, το οποίο διέταξε να αφεθεί ελεύθερος. Ο Ερικλί σε δήλωσή του, υποστήριξε ότι δόθηκαν λανθασμένα στοιχεία και ότι ο ίδιος δεν είχε
οποιαδήποτε ανάμιξη σε σχέση με τα γεγονότα.
Ο συλληφθείς παραπέμφθηκε σε επαρχιακό δικαστήριο, καθώς δεν υπάρχει διακρατική συμφωνία έκδοσης μεταξύ Κύπρου - Κιργιστάν, όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα «Radikal».
Προκλητικός και αμετανόητος
«Είναι λανθασμένες στο σύνολό τους οι πληροφορίες που δόθηκαν στην Ιντερπόλ», δηλώνει στον τουρκικό Τύπο, ο Ερχάν Αρικλί.
Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε χτες τη νύχτα την πληροφορία ότι ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών των κατεχομένων Χουσεΐν Όζγκιουργκιουν ανακοίνωσε ότι ο Αρικλί ο οποίος προσήχθη χθες στο αεροδρόμιο του Μπισκέκ στην Κιργιζία αφέθηκε ελεύθερος, αφού «το δικαστήριο αποφάσισε ότι η κατηγορία εξέπεσε λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων, ότι πρόκειται για ειδική υπόθεση της Κύπρου και ότι η Κιργιζία δεν μπορεί να είναι μέρος στην υπόθεση αυτή».
Το γεγονός ότι ο Αρικλί αφέθηκε ελεύθερος επιβεβαίωσε και ο εμπορικός σύμβουλος της τουρκικής πρεσβείας στην Κιργιζία Μπεχζάτ Ερτέν.
O πρώην Γενικός Εισαγγελέας για τη νομική πτυχή του συμβάντος
Η τουρκική εφημερίδα «Ραντικάλ» δημοσιεύει σήμερα αποκλειστική δήλωση του Αρικλί, ο οποίος λέει τα εξής: «Ζω εδώ και χρόνια στην Κιργιζία. Η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να ξέρει ότι δεν μπορεί να αλωνίζει στην περιοχή αυτή. Είναι λανθασμένες στο σύνολό τους οι πληροφορίες που έδωσαν στην Ιντερπολ. Ακόμα και η ημερομηνία γέννησής μου και τα ονόματα της μητέρας και του πατέρα μου. Την ημέρα εκείνη βρισκόμουν στη Λευκωσία. Δεν είχα καμία σχέση με το γεγονός. Η ελληνοκυπριακή πλευρά εξαπατά τον κόσμο όλο με τα ψέματά της. Αφέθηκα ελεύθερος όταν έμαθε την αλήθεια και η Ιντερπόλ».
Η εφημερίδα γράφει επίσης η Κυπριακή Δημοκρατία είχε γνωστοποιήσει το 1996 στην Ιντερπόλ σχετικά με τη δολοφονία του Τάσου Ισάκ τα εξής ονόματα: Χασίμ Γιλμάζ (ιδιοκτήτης καφετέριας στην κατεχόμενη Κερύνεια),  Μουσταφά Εργκιούν («αστυνομικός»), Πολάτ Φικρέτ Κόρελι (Τουρκοκύπριος από την Αμμόχωστο), Φικρέτ Βελί Κόρελι (ιδιοκτήτης συνεργείου ποδηλάτων), Μεχμέτ Μουσταφά Αρσλάν (Πρόεδρος της οργάνωσης των γκρίζων λύκων στα κατεχόμενα το 1996) και Ερχάν Αρικλί (πρόεδρος της φοιτητικής οργάνωσης Turk-Bir στα κατεχόμενα το 1996.
Η «Ραντικάλ» αναφέρει επίσης ότι για τη δολοφονία του Σολωμού Σολωμού, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει γνωστοποιήσει στην Ιντερπολ τον εξής κατάλογο ονομάτων: Αντιστράτηγος ε.α. Χασάν Κουντακτσί (διοικητής των κατοχικών δυνάμεων το 1996), Υποστράτηγος ε.α. Μεχμέτ Καρλί (διοικητής της 28ης Μεραρχίας το 1996), Ατίλα Σαβ (διοικητής της «αστυνομίας» στα κατεχόμενα), Ερντάλ Εμανέτ (Διοικητής της «εδικής αστυνομικής μονάδας») και Κενάν Ακίν («υπουργός γεωργίας» των κατεχομένων το 1996)
O πατέρας του Σολωμού Σολωμού
Χρειάζεται περισσότερος αγώνας, πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα, δήλωσε στο Μεσημέρι και Κάτι, ο πατέρας του Σολωμού Σολωμού

Hürriyet: «Η Τουρκία την τελευταία στιγμή χάλασε το παιχνίδι των Ελληνοκυπρίων»
Με πρωτοσέλιδη ανάρτησή της, η ηλεκτρονική έκδοση της τουρκικής εφημερίδας «Hürriyet» αναφέρεται στη σύλληψη του εμπλεκόμενου στη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ.
Ο τίτλος του άρθρου είναι «Η Τουρκία την τελευταία στιγμή χάλασε το παιχνίδι των Ελληνοκυπρίων» και η εφημερίδα αναφέρει πως το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών παρενέβη στην υπόθεση του συλληφθέντος Ερχάν Αρικλί και εξασφάλισε την απελευθέρωσή του.
Σύμφωνα με τη «Hürriyet», άνθρωποι της τουρκικής πρεσβείας στο Κιργιστάν ήρθαν σε επαφή με τις Αρχές της χώρας και υποστήριξαν ότι «οι κατηγορίες που αποδίδονται στον Αρικλί είναι ανυπόστατες και πρόκειται για πολιτικό θέμα».

Δημοσιεύματα στον τ/κ Τύπο για την σύλληψη του Ερχάν Αρικλί στην Κιργισία
Αποτέλεσμα της πίεσης των Ε/κ θεωρείται στα περισσότερα τ/κ φύλα η σύλληψη του Ερχάν Αρικλί στη Κιργισία εναντίον του οποίου έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης και καταζητείται από την Ιντερπόλ για τις δολοφονίες των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού το 1996 στην Δερύνεια.
Ο Αρικλί συνελήφθη προχθές από την αστυνομία της Κιργισίας. Όπως αναφέρει η Κίπρις, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών της Κιργισίας, ο Αρικλί συνελήφθηκε προχθές στο Διεθνές Αεροδρόμιο Μανάς της πρωτεύουσας Μπισκέκ, μετά από συντονισμένη επιχείρηση των αρχών ασφαλείας της χώρας και στην κατοχή του βρέθηκε «ληγμένο διπλωματικό διαβατήριο» του ψευδοκράτους.
Ωστόσο, μετά τη μεσολάβηση της πρεσβείας της Τουρκίας στην Μπισκέκ, ο Ερχάν Αρικλί αφέθηκε τελικά ελεύθερος χθες το απόγευμα. Ο οικονομικός ακόλουθος της πρεσβείας της Τουρκίας στην Μπισκέκ, Μπεζχάτ Ερτέν δήλωσε στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή ότι τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται ο Αρικλί ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα, υπογραμμίζοντας ότι η σύλληψή του σε μια φιλική και αδελφική χώρα όπως είναι αυτή της Κιργισίας προκάλεσε λύπη στους Τούρκους που ζουν εκεί.
Ανέφερε επίσης ότι ο Ερχάν Αρικλί αφέθηκε χθες το απόγευμα ελεύθερος μετά τα διαβήματα της πρεσβείας της Τουρκίας προς την κυβέρνηση της Κιργισίας.  Η Κίπρις γράφει ότι ο αδελφός του Αρικλί, Γκιουβέν Αρικλί είναι ο διευθυντής του γραφείου του «πρωθυπουργού» Ιρσέν Κουτσιούκ.
Ο «υπουργός εξωτερικών», Χουσείν Οζγκιουργκιούν σε δηλώσεις του στο “τ/κ πρακτορείο ειδήσεων” (ΤΑΚ) ανέφερε ότι ο Ερχάν Αρικλί παρουσιάστηκε χθες ενώπιον δικαστηρίου στην Κιργισία το οποίο αποφάνθηκε ότι δεν υπάρχουν ικανοποιητικά στοιχεία, το αδίκημα αποτελεί εσωτερική υπόθεση της «νότιας Κύπρου» και η Κιργισία δεν έχει δικαιοδοσία στην εν λόγω υπόθεση και έτσι – είπε - ο Αρικλί αφέθηκε χθες το απόγευμα ελεύθερος.
Αναφερόμενος στο «διπλωματικό διαβατήριο» του Αρικλί, ο κ. Οζγκιουργκιούν σημείωσε ότι «ίσως να κατέχει διαβατήριο το οποίο εκδόθηκε πριν από το 2009. Εμείς δεν παραχωρήσαμε κανένα τέτοιο διαβατήριο και ούτε είχαμε οποιαδήποτε πληροφορία ότι αντιμετώπιζε τέτοιου είδους κατηγορία. Αυτή τη στιγμή δεν δικαιούται να κατέχει διπλωματικό διαβατήριο».
Η Βολκάν με τίτλο «Ε/κ παγίδα στον Αρικλί» γράφει για μια εχθρική και προβοκατόρικη ενέργεια της «ε/κ διοίκησης», όπως χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, που έπεσε στο κενό μετά τις ενέργειες της «μητέρας-πατρίδας» Τουρκίας.
Η Γενί Ντουζέν με τίτλο «Υπό κράτηση ο Αρικλί για φόνο» γράφει ότι ο Αρικλί ζει εδώ και 14 χρόνια στην Κιργισία και ενώ είχε ταξιδέψει ξανά στο εξωτερικό, δεν υπήρξε οποιοδήποτε πρόβλημα. Το τουρκικό ΥΠΕΞ, αναφέρεται, τέθηκε αμέσως σε συναγερμό καθώς ο Αρικλί είναι μεταξύ των 11 Τούρκων που καταζητούνται για τις δολοφονίες των Ισαάκ και Σολωμού, μέσω της Ιντερπόλ. Ανάμεσα σε αυτούς και ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία, Χασάν Κουντακτσί (διοικητής των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων το 1996) και άλλοι δύο Τούρκοι στρατηγοί.
Αναφέρεται σε «ενημέρωση» αρμοδίων της Τουρκικής Πρεσβείας στην Μπισκέκ προς αρμόδιους της Κιργισίας, σημειώνοντας ότι επειδή μεταξύ των δύο χωρών (προφανώς εννοεί την Κιργισία και την Κύπρο) δεν υπάρχει συμφωνία έκδοσης εγκληματιών, μετά την δίκη του στην Κιργισία, γίνεται κατανοητό ότι ο Αρικλί θα αφεθεί ελεύθερος.
Σε δηλώσεις του στην τουρκική εφημερίδα Ραντικάλ τις οποίες αναδημοσιεύει η Γενί Ντουζέν, ο Ερχάν Αρικλί είπε ότι ζει στην Κιργισία πολλά χρόνια. «Η ε/κ πλευρά πρέπει να ξέρει ότι σε αυτή τη  γεωγραφική περιοχή είναι αδύνατο να κάνουν ό,τι θέλουν. Οι πληροφορίες που έδωσαν στην Ιντερπόλ είναι λάθος. Ακόμα και για την ημερομηνία γέννησής μου, το όνομα του πατέρα και της μητέρας μου, τα έδωσαν λάθος. Το 1996 τα γεγονότα έγιναν στην Δερύνεια. Εκείνη την ημέρα εγώ ήμουνα στη Λευκωσία».
Η Αφρίκα έχει τίτλο «Η πρώτη σύλληψη από την Ιντερπόλ» και γράφει ότι ο Αρικλί από το 2007 μέχρι το 2009 υπηρέτησε στο γραφείο τουρισμού του ψευδοκράτους στην Κιργισία. Σύμφωνα με τον λεγόμενο υπουργό εξωτερικών, Χουσείν Οζγκιουργκιούν αυτή τη στιγμή ο Αρικλί δεν έχει οποιοδήποτε «επίσημο» αξίωμα στην Κιργισία.
Να σημειωθεί ότι ο Αρικλί γεννήθηκε το 1962 στο Αρνταχάν της Τουρκίας και εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στην κατεχόμενη Λάπηθο, το 1976. Αποφοίτησε από το λύκειο στην Λάπηθο και στην ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην θεολογική σχολή του πανεπιστημίου της Άγκυρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου